Измамите в Нигерия все още привличат жертви – и офлайн

By | септември 10, 2021

Тези, които се занимават с безбройните онлайн измами, които изглежда се появяват редовно, би било добре да посочат съществуването на обикновена измама с писма, известна като нигерийска измама с букви или измама 419. Наречена за раздел 419 от Нигерийския наказателен кодекс и също така посочена като измама с предплатени плащания (AFF), 419 съчетава измамата с имитация с измама с предходна такса и може да бъде получена чрез поща, факс или имейл. Писмото обикновено предлага на получателя процент от голяма сума пари в замяна на разрешението на получателя да „съдейства“ за прехвърлянето на сумата по банковата им сметка и заемането на пари за „каузата“ на изпращача. Това може да изглежда като измама за повечето (и е така), но е подвело безброй хора да се откажат от пари и лична информация.

Според Държавния департамент на САЩ нигерийското писмо може да съдържа следния или подобен текст:

„В консултация с моите колеги и въз основа на информацията, събрана от Нигерийската търговска камара, имам удоволствието да предложа поверителна търговска сделка за наша взаимна изгода. Моите колеги и аз имаме инструментите да прехвърлим сумата от 35 500 000,00 долара в чуждестранна фирмена сметка в наша полза Тази сума излезе в резултат на договор, който е бил фактуриран, изпълнен, поръчан и платен преди около две години от чуждестранен изпълнител. Затова молим за вашата помощ при прехвърлянето на тези пари във вашата сметка като могат да бъдат прехвърляни само в чуждестранна сметка, а като държавни служители ни е забранено да използваме чуждестранни сметки. Общата сума ще бъде разделена, както следва:

30% за притежателя на сметката (вие)

60% за нас

10% за погасяване на произволни разходи

„Ще започнем да превеждаме средства веднага щом подадете следните документи / информация чрез номера на факса по -горе.

1. Четири копия от фирмените бланки и писма с фактури, подписани и подпечатани

2. Името, адреса и номерата на факса на вашия банкер

3. Номер на сметка и име на бенефициента.

„Имайте предвид, че това е абсолютно частно и лично, неофициално споразумение; и трябва да се разглеждат всички мерки за секретност и поверителност.“

След всички приказки за това колко опасно е споделянето на лична информация с никого онлайн, бихте си помислили, че никой няма да изпадне в писмо с молба да изпрати банкова и фирмена информация, но се смята, че тази измама води до загуба на милиони долара всяка година. Освен това, според Федералното бюро за разследване (ФБР), след като жертвата спре да изпраща пари, личната и банковата информация на жертвата се използва за източване на банковите им сметки и кредитни карти. Някои жертви дори са били привлечени в Нигерия, където са били затворени, а някои хора дори са били убити в резултат на участието им в тази измама.

Според Държавния департамент е постигнат малък напредък в преследването на извършители на измами 419. Някои причини за това включват:

1. Само пет до 10 процента от жертвите на ALF съобщават за измама, може би защото жертвите не са склонни да признаят, че са били измамени или замесени в ситуацията.

2. Жертвите може да смятат, че могат да възстановят загубите си, като продължат да измамят измамите.

3. Жертвите могат да повярват, че ако докладват за измама, те ще бъдат преследвани съгласно американското законодателство като съзаговорници. Най -малко един американски съд потвърди гражданското конфискация на приходите, приписани на AFF.

4. Раздели 5 и 6 от президентския указ на Нигерия от април 1995 г. правят получаването и / или притежаването на измамно писмо от жертва нарушение. Това може да попречи на жертвите да се върнат в Нигерия, за да помогнат при преследването на тези престъпници.

За да не бъде свързано с това, което се превърна в скандална международна измама, ФБР препоръчва да се предприемат конкретни стъпки:

1. Ако получите писмо от Нигерия с молба да изпратите лична или банкова информация, не отговаряйте по никакъв начин. Изпратете писмото до секретните служби на САЩ или ФБР.

2. Ако познавате някой, който отговаря на една от тези схеми, насърчете това лице да се свърже с ФБР или тайната служба на САЩ възможно най -скоро.

3. Бъдете скептични към лицата, които се представят като нигерийски или чуждестранни държавни служители, които търсят вашата помощ при депозиране на големи суми пари в банкови сметки в чужбина.

4. Не вярвайте на обещанието за големи суми пари за вашето сътрудничество.

5. Внимателно съхранявайте информацията за акаунта си.

За съжаление на жертвата, след като изпрати пари или продукти в Нигерия, е почти невъзможно да се обърнат нанесените щети или да се хване извършителят. Ако получите нещо по факс, електронна поща или поща в САЩ, което прилича на измама с нигерийски писма, не отговаряйте на изпращача и се свържете възможно най-скоро със съответните правоприлагащи органи.

За повече информация и подробно описание на това как работи тази измама, посетете http://www.state.gov/www/regions/africa/naffpub.pdfс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *