Компютърът ми уязвим ли е за интернет?

By | септември 5, 2021

Вирусите вече не са единствената заплаха в интернет. През последните години се развиха и други заплахи, които включват шпионски софтуер, рекламен софтуер, хакерство, кражба на самоличност, кражба на информация, изскачащи прозорци и загуба на информация.

Нека започнем с основите. Всички ние трябва да защитим компютъра си по същия начин, по който защитаваме дома, колата и банковата си сметка. Сега не бихме дали на непознат ключовете за кола, къща или банкова сметка. Ако не защитавате компютъра си, това е същото като да дадете ключовете на непознат и да му позволите пълен достъп до вашия компютър. След като непознатият има ключовете, те могат да наблюдават и да получат това, което искат. Знам, помислете как могат да направят това, компютърът ми е в къщата ми и вратите ми са заключени. Е, днес можете да бъдете навсякъде по света и да използвате нечий компютър чрез интернет. От въвеждането на кабелни и DSL модеми всеки компютър е онлайн през цялото време и е достъпен.

Защо трябва да защитавам компютъра си, а не да съхранявам важна информация за него? Задайте си няколко въпроса.

1. Банкирам ли онлайн?

2. Купувате ли онлайн?

3. Създавам ли документи, електронни таблици?

4. Разрешавам ли на други хора да използват моя компютър?

5. Изтеглям ли музика, файлове на компютъра си?

Ако сте отговорили с да на някой от тези въпроси, вашият компютър е уязвим. Ако банкирате онлайн, тогава изпращате поверителна лична информация до вашата банка чрез интернет. Например: Да предположим, че сте заразени със шпионски софтуер и въвеждате номера на акаунта си плюс паролата. Инсталаторът на шпионски софтуер може да записва натискания на клавиши и след това да ги изпраща на интернет сайт. Сега човекът, който е създал сайта, има номера на вашата сметка и паролата във вашата банка. Ето още един пример, ако отговорите с „да“, позволявам на други хора да използват компютъра ми, ето какво се случва. Другият човек решава, че харесва този нов софтуер. Те изтеглят и щракват двукратно върху exe, msi или каквото и да е инсталирано от софтуера. Инсталации на рекламен софтуер, шпионски софтуер или вируси. Инфекцията вече е инсталирана и сега може да започне да краде поверителна информация или да причини хаос на вашия компютър. Качете се на компютъра както винаги, тъй като не знаете, че това се е случило и започнете да правите това, което винаги правите, да пишете документи, да ходите в чат стаи, да създавате свои собствени интернет банки, да съгласувате скоростта на банката си и през цялото това време информацията ви за поверителност е била откраднат и не сте напълно наясно, че това се е случило.

Въпрос за милиони долари, какво да правя? Е, можете да следвате този подход.

1. Инсталирайте приложение за шпионски софтуер и го инсталирайте и конфигурирайте правилно. Ако вече сте инсталирали шпионския софтуер, уверете се, че е актуален и се уверете, че е правилно конфигуриран.

2. Инсталирайте рекламно приложение и го инсталирайте и конфигурирайте правилно. Ако вече сте инсталирали рекламното приложение, уверете се, че е актуално и се уверете, че е конфигурирано правилно.

3. Инсталирайте антивирусно приложение и го инсталирайте и конфигурирайте правилно. Ако вече имате инсталирано антивирусно приложение, уверете се, че е актуално и се уверете, че е правилно конфигурирано.

4. Инсталирайте софтуер за архивиране, защо, защото ако нещо премине през вашата защита или изтрие нещо случайно, винаги имате начин да извлечете информацията. Трябва да се опитате да копирате системата си поне през ден.

5. Инсталирайте програмата за шифроване. Този софтуер бързо ще криптира файлове като Word документи, електронни таблици, банкови файлове. По този начин, ако някой открадне вашата информация, те няма да могат да я прочетат.

6. Инсталирайте защитна стена. Защитната стена може да бъде базирана на софтуер или хардуер. Бих инсталирал и двете, особено ако носите лаптопа си със себе си и се свържете с интернет на различни места. Защитната стена ще блокира хакерите, които се опитват да сканират вашата система, докато сте онлайн.

Много хора имат инсталирани тези приложения, но не ги конфигурират правилно. Само инсталирането на приложението не означава, че приложението работи правилно, за да спре заплахата / инфекцията. В някои приложения трябва да конфигурирате настройката, за да може приложението да работи както е създадено. Научете как да конфигурирате и инсталирате софтуера правилно, като прочетете начин за резервация или помолите някой да помогне. Ако вече имате инсталирано приложението, уверете се, че е актуално и се уверете, че е конфигурирано правилно. Целият софтуер трябва да е актуален и актуален. Тъй като нови заплахи се появяват онлайн, всички приложения ще се нуждаят от текущи актуализации за борба с тези заплахи.

Ако искате да разберете дали компютърът ви е защитен, можете да вземете теста. Това няма да повреди компютъра ви, просто проверява за уязвимости и ви уведомява дали сте преминали или не. Приложението е единствен exe и НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИНСТАЛИРА. Всичко, което трябва да направите, е да стартирате тестовото приложение и да следвате инструкциите.
Вземете инструмента за оценка на риска [http://www.mweffa.com/urltrak/control/redirect.php?id=273]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *